Strategische personeelsplanning

Het personeelstekort door krapte op de arbeidsmarkt en een hoog ziekteverzuim is groot. Hierdoor stijgt de werkdruk. Elke dag is een uitdaging door: ziekte, groepssluitingen, openstaande diensten, vacatures, verplaatsen van medewerker en collega’s die op hun tandvlees lopen. Het voelt als een tornado die al je aandacht, focus en energie dreigt op te slurpen. Het is hoog tijd om te zorgen voor meer rust, stabiliteit en structuur.Hoe ga je hier nu precies mee om? Hoe zorg je dat je de pedagogisch medewerkers zo veel mogelijk structuur kan geven in de roosters? Hoe kan je met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk rust creëren in de organisatie? Hoe houd je je aan alle wet- en regelgeving? Heb je hier eigenlijk wel invloed op?

Vanuit deze vraagstelling en onze ruime ervaring, bieden we een 2-daagse scholing aan voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de personeelsplanning en -inzet op de locaties. Zij bevinden zich dagelijks in de ‘tornado’ en hebben wel degelijk invloed op de kracht van de tornado.
Door goed zicht te hebben op de knoppen waaraan je kunt draaien om een stabiele roosterplanning voor je locatie(s) te bewerkstelligen, kun je continuïteit en kwaliteit borgen. Het maken van gerichte keuzes vanuit kennis en expertise vergroot de tevredenheid van de pedagogisch medewerkers met betrekking tot de personeelsinzet op de locatie.

Inhoud van de training

Je weet de personeelsplanning en het roosterproces stabiel en in de best passende balans te brengen. Hierbij rekening houdend met wet- en regelgeving, de CAO Kinderopvang, de visie en uitgangspunten van je organisatie, continuïteit en pedagogisch inhoudelijke kwaliteit van de opvang.

Tijdens de tweedaagse scholing Strategische personeelsplanning leer je meer over:

 • Roosterproces: plannen vanuit de basis-, week- en dagroosters
 • Formatie- en roosterbeleid
 • De doelmatigheid van je personeelsinzet: het sturen op uren
 • Proactief inspelen op planbare en niet-planbare verstoringen
 • Voldoen aan wet- en regelgeving en CAO: vaste gezichten, samenvoegen, afwijkingsregeling, activiteiten etc. en relevante mogelijkheden en regels vanuit de CAO Kinderopvang

Voor een uitgebreide beschrijving zie het kopje “invulling van de bijeenkomsten” in deze brochure.

Voor wie?

Deze scholing is bedoeld voor iedereen die zich binnen de kinderopvang bezighoudt met de personeelsplanning zoals: personeelsplanners, pedagogisch medewerkers met roostertaken en (locatie)managers. De scholing wordt gegeven op mbo werk- en denkniveau.

Studiebelasting

De totale studiebelasting bij deze scholing bedraagt ongeveer 16 uur per persoon. Dit bestaat uit:

 • Twee bijeenkomsten á 6 uur
 • Een huiswerkopdracht na de eerste bijeenkomst á 4 uur

De bijeenkomsten worden georganiseerd binnen een tijdsbestek van ongeveer 1 maand.

Studiemateriaal

Wij zorgen voor passend studiemateriaal dat aansluit bij de inhoud van de scholing. Het benodigde studiemateriaal wordt door ons aangeboden en is daarna in eigendom van de deelnemer. Iedere deelnemer ontvangt een eigen trainingsmap met materialen voor eigen gebruik. Uitsluitend met toestemming van de trainer mag het materiaal verder verspreid worden.

Kwalificatie

Na afloop ontvangen de deelnemers een bewijs van deelname van Helder & van Pas Opleidingen. Om het bewijs van deelname te ontvangen geldt een aanwezigheidsplicht van 100%.

Kosten

Deze scholing is op open inschrijving beschikbaar. De kosten bedragen dan € 995,-. De scholing is vrijgesteld van btw.

Wij bieden deze scholing incompany aan voor groepen van maximaal 12 deelnemers. Deze scholing is vrijgesteld van btw. De kosten bedragen €4850,00 per groep, dit is inclusief materialen, het bewijs van deelname en reiskosten. Dit is dus al vanaf € 404,00  per deelnemer!

Locatie

Wanneer de scholing in-company wordt gegeven, betekent dit dat wij bij jullie op locatie komen om de scholing te geven.

De eerst volgende scholing op open inschrijving start op 9 oktober in Utrecht.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze scholing en de inhoud van de verschillende bijeenkomsten?

Trainers

 • Jaap Tulp

  Sinds zijn opleiding Personeel & Arbeid, is Jaap een echte kinderopvang-man. Inmiddels heeft hij ruim 20 jaar praktijkervaring opgedaan in diverse functies binnen de branche: locatiemanager, stafmedewerker en kwaliteitsmanager. In 2004 is Jaap gestart als zelfstandig adviseur en heeft hij opdrachten uitgevoerd binnen de kinderopvang, welzijn en het primair onderwijs. In 2012 is hij als vennoot Helder & van Pas gestart.

 • Gertie Rikken

  Gertie Rikken

 • Jessie Vogelsangs

  Als pedagogisch medewerker doorgegroeid naar trainer en vennoot bij Helder & van Pas, blijft Jessie graag betrokken bij de dagelijkse uitvoering in de kinderopvang. Het vertalen van (organisatie)beleid naar praktijk is voor haar een belangrijke drijfveer bij het trainen.

Geplande data

Reacties van cursisten

Veel geleerd, alles opgefrist en toepasbaar in mijn / ons werk

De avonden waren leerzaam en er waren geen stiltes of momenten van verveling.

Ik vond het een hele fijne scholing,
heb veel geleerd over baby’s én over mezelf, dank jullie!

Hele waardevolle cursus, had geen minuut willen missen!
Heel erg bedankt.

Ik ben heel tevreden over de scholing, beter / leerzamer dan ik had verwacht.
Het bewust worden van hoe je werkt.
Heel goed opgebouwde informatie en scholing.

Wat hebben jullie het op een fijne manier gedaan, veel variatie.

Hierdoor bleef alles zo helder in je hoofd hangen.

Een duidelijke cursus met passie gegeven!