Toezicht Kinderopvang

De GGD ziet toe op de kwaliteit van onze mooie branche: voldoet de aangeboden opvang aan alle wet- en regelgeving? Naast het doornemen van documenten en het observeren van het pedagogisch klimaat, is ook het uitwerken van een compleet en duidelijk rapport dagelijkse kost voor een inspecteur. Maar wat komt daar nu precies bij kijken en hoe pak je dat aan?

Wij bieden de Scholing Toezichthouder Kinderopvang aan voor nieuwe GGD-inspecteurs, maar ook voor ieder ander die graag meer wil weten over het werk van de inspecteur. Denk bijvoorbeeld aan houders, managers, beleidsmedewerkers en pedagogisch coaches die kennis opdoen over de wet- en regelgeving en hoe deze geïnspecteerd wordt om dit vervolgens naar hun eigen praktijk te vertalen.

Wil jij misschien een nieuwe stap in je carrière zetten en inspecteur bij een GGD worden en hiermee een bijdrage leveren aan het Toezicht op kinderopvang met als doel kwalitatieve kinderopvang in Nederland?

Wil je (nog) beter weten hoe een inspecteur zijn of haar werk precies doet en hoe je hier op kan anticiperen?
Dan is deze scholing iets voor jou!

Inhoud van de scholing

Het doel van de scholing is om inzicht te geven in wet- en regelgeving Kinderopvang en inzicht te geven in inspectieprocessen. Het vergaren van kennis vanuit het theoretisch kader en de daar bijbehorende instrumenten (kennen), het vergroten van competenties (kunnen) en dit vervolgens toe te kunnen passen in de praktijk (doen) staat hierbij centraal.

Tijdens de vier scholingsdagen komen verschillende onderwerpen aan bod:

 • Wettelijke kaders
 • Verschillende rollen en verantwoordelijkheden
 • Inspectieproces
 • Beschikbare instrumenten
 • Beschikbare bronnen voor onderzoek
 • Oordelen en handhaafbaar rapporteren
 • Communicatie en de dialoog voeren
 • Beroepshouding en het ontwikkelen van inspectievaardigheden

Na deze scholing ben je in staat om te starten als Toezichthouder Kinderopvang, maar de opgedane kennis komt ook goed van pas binnen diverse functies in de kinderopvang, denk aan leidinggevende, beleidsmedewerker, pedagogisch coach etc.

Studiemateriaal

Wij zorgen voor passend studiemateriaal dat aansluit bij de inhoud van de scholing. Het benodigde studiemateriaal wordt verspreid door ons en is daarna in eigendom van de deelnemer. Uitsluitend met toestemming van de trainer mag het materiaal verder verspreid worden.

Studiebelasting

Deze scholing bestaat uit 2 blokken van twee dagen (vier volledige scholingsdagen). Daarnaast vragen de bijeenkomsten voorbereiding. De totale studiebelasting bedraagt 40 uur.

Voor wie?

Deze scholing is bedoeld voor startende inspecteurs of kandidaten die zich willen oriënteren op deze functie. Na deze scholing ben je in staat om te starten als Toezichthouder Kinderopvang, maar de opgedane kennis komt ook goed van pas binnen diverse functies in de kinderopvang, denk aan leidinggevende, beleidsmedewerker, pedagogisch coach, etc.

De deelnemer beschikt minimaal over een hbo werk- en denkniveau en heeft een analytisch vermogen. Een pedagogische achtergrond is een pré. De training wordt gegeven op hbo-niveau.

Kwalificatie

De deelnemer ontvangt een bewijs van deelname. Voorwaarde hiervoor is 100% aanwezigheid.

Kosten

De kosten voor de scholing bedragen € 2250,- . Dit is inclusief materiaal, 2 overnachtingen op basis van volpension. Deze scholing is vrijgesteld van btw.

Locatie

De scholingen op open inschrijving worden gegeven in de omgeving van Arnhem. De startdata van deze scholingen vind je onderaan deze pagina.

Meer weten?

Meer informatie over de scholing en de inhoud van de verschillende bijeenkomsten?

Trainers

 • Jaap Tulp

  Sinds zijn opleiding Personeel & Arbeid, is Jaap een echte kinderopvang-man. Inmiddels heeft hij ruim 20 jaar praktijkervaring opgedaan in diverse functies binnen de branche: locatiemanager, stafmedewerker en kwaliteitsmanager. In 2004 is Jaap gestart als zelfstandig adviseur en heeft hij opdrachten uitgevoerd binnen de kinderopvang, welzijn en het primair onderwijs. In 2012 is hij als vennoot Helder & van Pas gestart.

 • Jessie Vogelsangs

  Als pedagogisch medewerker doorgegroeid naar trainer en vennoot bij Helder & van Pas, blijft Jessie graag betrokken bij de dagelijkse uitvoering in de kinderopvang. Het vertalen van (organisatie)beleid naar praktijk is voor haar een belangrijke drijfveer bij het trainen.

Geplande data

 • 16-05-2024
  / 17-05-2024 / 13-06-2024 / 14-06-2024
  Omgeving Arnhem (VOL! )
 • 04-04-2024
  / 05-04-2024 / 25-04-2024 / 26-04-2024
  Omgeving Arnhem (voor GGD toezichthouders)
 • 12-09-2024
  / 13-09-2024 / 03-10-2024 / 04-10-2024
  Omgeving Arnhem (voor GGD toezichthouders)
 • 07-11-2024
  / 08-11-2024/ 28-11-2024 / 29-11-2024
  Omgeving Arnhem

Reacties van cursisten

Veel geleerd, alles opgefrist en toepasbaar in mijn / ons werk

De avonden waren leerzaam en er waren geen stiltes of momenten van verveling.

Ik vond het een hele fijne scholing,
heb veel geleerd over baby’s én over mezelf, dank jullie!

Hele waardevolle cursus, had geen minuut willen missen!
Heel erg bedankt.

Ik ben heel tevreden over de scholing, beter / leerzamer dan ik had verwacht.
Het bewust worden van hoe je werkt.
Heel goed opgebouwde informatie en scholing.

Wat hebben jullie het op een fijne manier gedaan, veel variatie.

Hierdoor bleef alles zo helder in je hoofd hangen.

Een duidelijke cursus met passie gegeven!