Strategische kindplanning

De vraag naar kinderopvang is groot, wachtlijsten worden steeds langer en tegelijkertijd hebben we te maken met een personeelstekort door krapte op de arbeidsmarkt en een hoog ziekteverzuim. Deze ontwikkelingen geven verschillende structurele uitdagingen: uitbreiding van dagdelen en kindplaatsen, groepssluitingen, plaatsingsproblemen, wachtlijsten, enz.
Hoe ga je hier nu precies mee om? Hoe zorg je dat je zoveel mogelijk tegemoet kunt komen aan de vraag van je klanten, maar dat ook je kindbezetting en personeelsinzet op de groep(en) zo optimaal mogelijk is? Een moeilijke puzzel, waarvan de stukjes telkens weer lijken te veranderen.

Vanuit deze vraagstelling en onze ruime ervaring, bieden we nu een 2-daagse scholing aan voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de kindplanning. Zij vormen dagelijks de spil in deze “puzzel” en de keuzes die zij maken bepalen in sterke mate de roostering en personeelsinzet op locatie.
Juist daarom is het zaak een goede strategie te hebben op de kindplanning. Vanuit die strategie kunnen gerichte keuzes worden gemaakt die bijdragen aan het voldoen aan Wet- & Regelgeving, de vraag van ouders, de kindbezetting én personeelsinzet op locatie.

Inhoud van de training

Strategie bestaat uit meer dan het bepalen van een goede groepsindeling en het aantal kindplaatsen. Het gaat hierbij enerzijds om de kaders van waaruit wordt gewerkt: het productaanbod, plaatsingsbeleid, wachtlijstcriteria, planning- & verkoopstrategie.

Maar anderzijds blijken goede communicatievaardigheden cruciaal om de opvangvraag vanuit deze kaders ook daadwerkelijk klantgericht over te kunnen brengen en daarmee te kunnen “sturen”.

Tijdens deze 2-daagse scholing gaan we in op de volgende thema’s:

 • Strategie bij capaciteit en groepsindelingen
 • Plaatsings- en productbeleid
 • Bewuste kindplanning: bezetting sturen
 • Klantgericht communiceren

Wil je meer weten over de inhoud van de verschillende bijeenkomsten? Download dan onze brochure.

Voor wie?

Deze scholing is bedoeld voor kindplanners, klantadviseurs en (locatie)managers die verantwoordelijk zijn voor de planning van de kinderen op locatie. De scholing wordt gegeven op hbo werk- en denkniveau.

Studiebelasting

De totale studiebelasting bij deze scholing bedraagt ongeveer 16 uur per persoon. Dit bestaat uit:

 • Twee bijeenkomsten van 6 uur
 • Een huiswerkopdracht na de eerste bijeenkomst van 4 uur.

De bijeenkomsten worden georganiseerd binnen een tijdsbestek van ongeveer 1 maand.

Studiemateriaal

Wij zorgen voor passend studiemateriaal dat aansluit bij de inhoud van de scholing. Het benodigde studiemateriaal wordt door ons aangeboden en is daarna in eigendom van de deelnemer. Iedere deelnemer ontvangt een eigen trainingsmap met materialen voor eigen gebruik.

Kwalificatie

Na afloop ontvangen de deelnemers een bewijs van deelname van Helder & van Pas Opleidingen. Om het bewijs van deelname te ontvangen geldt een aanwezigheidsplicht van 100%.

Kosten

Deze scholing is op open inschrijving beschikbaar. De kosten bedragen dan € 995,-. De scholing is vrijgesteld van btw.

Wij bieden deze scholing incompany aan voor groepen van maximaal 12 deelnemers. Deze scholing is vrijgesteld van btw. De kosten bedragen €4850,00 per groep, dit is inclusief materialen, het bewijs van deelname en reiskosten. Dit is dus al vanaf € 404,00 per deelnemer!

Locatie

Wanneer de scholing in-company wordt gegeven, betekent dit dat wij bij jullie op locatie komen om de scholing te geven.

De eerst volgende scholing op open inschrijving start op 26 september 2024 in de omgeving Utrecht.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze scholing en de inhoud van de verschillende bijeenkomsten?

Trainers

 • Jaap Tulp

  Sinds zijn opleiding Personeel & Arbeid, is Jaap een echte kinderopvang-man. Inmiddels heeft hij ruim 20 jaar praktijkervaring opgedaan in diverse functies binnen de branche: locatiemanager, stafmedewerker en kwaliteitsmanager. In 2004 is Jaap gestart als zelfstandig adviseur en heeft hij opdrachten uitgevoerd binnen de kinderopvang, welzijn en het primair onderwijs. In 2012 is hij als vennoot Helder & van Pas gestart.

 • Gertie Rikken

  Gertie Rikken

Geplande data

Reacties van cursisten

Veel geleerd, alles opgefrist en toepasbaar in mijn / ons werk

De avonden waren leerzaam en er waren geen stiltes of momenten van verveling.

Ik vond het een hele fijne scholing,
heb veel geleerd over baby’s én over mezelf, dank jullie!

Hele waardevolle cursus, had geen minuut willen missen!
Heel erg bedankt.

Ik ben heel tevreden over de scholing, beter / leerzamer dan ik had verwacht.
Het bewust worden van hoe je werkt.
Heel goed opgebouwde informatie en scholing.

Wat hebben jullie het op een fijne manier gedaan, veel variatie.

Hierdoor bleef alles zo helder in je hoofd hangen.

Een duidelijke cursus met passie gegeven!