COACHING op Pedagogiek

“Als je focust op het goede, wordt het goede beter..”

In de functie pedagogisch coach ben jij de spil in het web als het gaat om de pedagogische kwaliteit binnen de organisatie. Jij bent als geen ander in staat om de het pedagogisch beleid te vertalen naar het pedagogisch handelen van de collega’s op de groep. Jij durft te spiegelen, bent in staat om de juiste coachvragen te stellen en geeft bij je leidinggevende aan waar kwaliteitsverbetering mogelijk en nodig is. Je ziet de talenten bij de pedagogisch medewerkers en weet deze vanuit jouw coachvaardigheden in te zetten als kwaliteiten op de groep. Als pedagogisch coach focus jij samen met de collega’s op het goede zodat het goede nóg beter wordt.

In de scholing COACHING op pedagogiek word je in drie bijeenkomsten meegenomen in kennis, theorie, tools en vaardigheden met betrekking tot coachvaardigheden, gespreksvaardigheden en het opstellen van een (VE) coachplan.

Door middel van interactieve werkvormen, reflectie en beeldmateriaal gaan we aan de slag met het pedagogisch beleid van de organisatie waarin je werkt. We kijken samen met jou waar je focuspunten
als pedagogisch coach liggen en wat dit betekent voor jouw handelen. Je oefent zowel in de scholing als daarbuiten met de coach- en gesprekstechnieken die je krijgt aangereikt zodat je na het behalen van je certificaat vol zelfvertrouwen aan de slag kunt in je functie.

Na deze scholing ben je in staat om vanuit het pedagogisch beleid van je eigen organisatie in jouw coaching de focus te leggen op het goede zodat het goede op nóg beter wordt!

Inhoud

COACHING op pedagogiek is een praktische en inspirerende scholing die aansluit bij het niveau van de deelnemer. De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

 • Gesprekstechnieken
 • Ontwikkelingsgerichte feedback en feedbackregels
 • Verschillende leerstijlen bij medewerkers
 • Het opbouwen van een vertrouwensband
 • Kwaliteiten van medewerkers inzetten
 • Confronteren- een spiegel voorhouden
 • Transparant coachen binnen een hiërarchische relatie
 • Knelpunten en/of hiaten in de werkzaamheden, kennis en vaardigheden van pedagogisch medewerkers signaleren en de coachingsbehoeften achterhalen
 • Opstellen van individueel/ groepsgericht coachplan
 • Het bewaken van de kwaliteit van het functioneren van medewerkers en dit bespreken met de leidinggevende
 • De invloed van eigen referentiekaders
 • Verbetering van het pedagogisch klimaat binnen de organisatie
 • Het functieprofiel van de pedagogisch coach
 • De VE coach

Meer informatie over de inhoud van de verschillende bijeenkomsten? Download dan onze brochure.

Studiemateriaal

Wij zorgen voor passend studiemateriaal dat aansluit bij de inhoud van de scholing. Het benodigde studiemateriaal wordt verspreid door ons en is daarna in eigendom van de deelnemer. Uitsluitend met toestemming van de trainer mag het materiaal verder verspreid worden.

Studiebelasting

De totale studiebelasting van deze scholing bedraagt ongeveer 38,5 uur per persoon. Dit bestaat uit:

 • 3 bijeenkomsten á 7 uur
 • Huiswerkopdracht na bijeenkomst 1 en 2 á 16,5 uur
 • Voorbereidende opdracht voorafgaand aan bijeenkomst 1 á 2,5 uur

Deze scholing wordt gegeven binnen een tijds

Voor wie?

Deze scholing is bedoeld voor startende pedagogisch coaches én pedagogisch medewerkers die deze functie ambiëren. Ook voor leidinggevenden die coachend willen leidinggeven
is deze scholing een mooie aanvulling. Je beschikt minimaal over een mbo-4 diploma. De scholing wordt gegeven op mbo 4-niveau.

Kwalificatie

Na afloop ontvangen de deelnemers het certificaat “COACHING op pedagogiek” van Helder & van Pas Opleidingen. De scholing is geaccrediteerd door het FCB en daarmee branche erkend. Dit betekent dat deze voldoet aan de wettelijke eisen en daarmee kwalificeert voor het werken als pedagogisch  coach. Doe ook de diplomacheck bij het FCB.

Om het certificaat te ontvangen geldt een aanwezigheidsplicht van 100% en een voldoende beoordeling voor de afronding van de huiswerkopdrachten.

Kosten

Open inschrijving
Deze scholing is op open inschrijving beschikbaar. De kosten bedragen dan € 1475,- per deelnemer inclusief materiaal en het branche erkende certificaat. De scholing is vrijgesteld van btw.

Locatie

Op 10 april 2024 start er een scholing op open inschrijving in de omgeving van Amsterdam.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze scholing en de inhoud van de bijeenkomsten?

Trainers

 • Hanneke Vullings

  Hanneke is een bevlogen trainer met hart voor kinderopvang. Vanuit haar jarenlange werkervaring in kinderopvang en onderwijs, weet zij theorie en praktijk naadloos te verbinden. Inspirerend voor deelnemers en gedreven voor oprechte aandacht voor het jonge kind!

 • Jamie Broekhof

  Jamie Broekhof

Geplande data

 • 08-01-2025
  / 05-02-2025 / 12-03-2025
  Utrecht

Reacties van cursisten

Veel geleerd, alles opgefrist en toepasbaar in mijn / ons werk

De avonden waren leerzaam en er waren geen stiltes of momenten van verveling.

Ik vond het een hele fijne scholing,
heb veel geleerd over baby’s én over mezelf, dank jullie!

Hele waardevolle cursus, had geen minuut willen missen!
Heel erg bedankt.

Ik ben heel tevreden over de scholing, beter / leerzamer dan ik had verwacht.
Het bewust worden van hoe je werkt.
Heel goed opgebouwde informatie en scholing.

Wat hebben jullie het op een fijne manier gedaan, veel variatie.

Hierdoor bleef alles zo helder in je hoofd hangen.

Een duidelijke cursus met passie gegeven!