Aandacht voor jou in (v)echtscheidingen

Verdiepingsscholing aandachtsfunctionaris kinderopvang

Eén op de drie gezinnen in Nederland heeft te maken met gescheiden ouders. Een realiteit waarmee medewerkers in de kinderopvang dagelijks te maken krijgen. (V)echtscheidingssituaties roepen veel onduidelijkheid op; wat zijn ieders taken en verantwoordelijkheden, hoe zit het met
informatievoorziening naar ouders, hoe ga je om met vragen rondom het ouderlijk gezag en met welke juridische kaders krijg je te maken? In jouw rol als aandachtsfunctionaris komen deze vragen regelmatig bij jou terecht. Naast de aandacht die je besteedt aan vragen rondom de meldcode is jouw taakinhoud vaak veel breder. Gesprekken voeren met ouders op een zwaarbeladen thema als (v)echtscheiding kan heel complex zijn. Hoe pak je dit aan? Hoe neem je je zowel ouders als collega’s op de juiste manier mee en hoe zorg je dat informatievoorziening voor gescheiden ouders transparant en op de juiste wijze wordt vormgegeven?

Inhoud van de scholing

Ben jij aandachtsfunctionaris óf houd jij je vanuit een andere rol of functie bezig met gesprekken en procedures rondom echtscheidingsproblematiek? Dan is deze ééndaagse voor jou! We nemen je op een interactieve en inspirerende manier mee in het thema communicatie rondom (v)echtscheiding. Je doet nieuwe kennis op, leert achtergronden kennen, gaat praktisch aan de slag met gespreksvoering én je ontmoet collega’s die met vraagstukken zitten rondom ditzelfde thema. We gaan tijdens deze tweedaagse o.a. in op: 

 • Communicatie rondom (v)echtscheiding; rechten en plichten
 • Complexe gespreksvoering; do’s, don’ts & durven
 • (V)echtscheidingsproblematiek
 • Neutrale communicatie
 • Achtergronden

Studiemateriaal

Wij zorgen voor passend studiemateriaal dat aansluit bij de inhoud van de scholing. Het benodigde studiemateriaal wordt verspreid door ons en is daarna in eigendom van de deelnemer.

Studiebelasting

De totale studiebelasting bij deze scholing bedraagt 7 uur per persoon.

Voor Wie?

De scholing is bedoeld voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten, aandachtsfunctionarissen, pedagogisch coaches, beleidsmedewerkers en houders. De scholing wordt gegeven op mbo 4-niveau.

Kwalificatie

Na afloop ontvangen de deelnemers het bewijs van deelname “Aandacht voor jou in (v)echtscheidingen” van Helder & van Pas Opleidingen. Om het bewijs van deelname te ontvangen geldt een aanwezigheidsplicht van 100%.

Kosten

Wij bieden deze scholing op open inschrijving aan voor groepen van maximaal 16 deelnemers. Deze scholing is vrijgesteld van btw. De kosten bedragen €395,- per persoon inclusief lunch, materialen
en bewijs van deelname.

locatie

De eerstvolgende scholingsdag staat gepland op 4 oktober 2024 in Utrecht.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze scholing en de inhoud van de bijeenkomsten?

Trainers

 • Hanneke Vullings

  Hanneke is een bevlogen trainer met hart voor kinderopvang. Vanuit haar jarenlange werkervaring in kinderopvang en onderwijs, weet zij theorie en praktijk naadloos te verbinden. Inspirerend voor deelnemers en gedreven voor oprechte aandacht voor het jonge kind!

 • Liesbeth Warmerdam

  Liesbeth Warmerdam

 • Maike Rademakers

Geplande data

Reacties van cursisten

Veel geleerd, alles opgefrist en toepasbaar in mijn / ons werk

De avonden waren leerzaam en er waren geen stiltes of momenten van verveling.

Ik vond het een hele fijne scholing,
heb veel geleerd over baby’s én over mezelf, dank jullie!

Hele waardevolle cursus, had geen minuut willen missen!
Heel erg bedankt.

Ik ben heel tevreden over de scholing, beter / leerzamer dan ik had verwacht.
Het bewust worden van hoe je werkt.
Heel goed opgebouwde informatie en scholing.

Wat hebben jullie het op een fijne manier gedaan, veel variatie.

Hierdoor bleef alles zo helder in je hoofd hangen.

Een duidelijke cursus met passie gegeven!