Specialist opleiden in de kinderopvang

Professionalisering van en voor medewerkers speelt een steeds grotere rol in het aantrekken van nieuwe mensen en het behouden van je huidige medewerkers. Los van de kaders en alles wat moet heb je als organisatie je pedagogisch beleid als uitgangpunt voor het pedagogisch handelen van de medewerkers. Daarin wil je graag kwaliteitsimpulsen aan de medewerkers blijven geven zodat handen en voeten kunnen geven aan de uitvoering van het pedagogisch beleid. Kinderopvang is een vak dat vraagt om vakspecialisme!

De opleidingsmarkt is omvangrijk en biedt verschillende vormen van scholing aan. Fysieke scholing, digitale scholing, e-learning en blended learning zijn termen die je met regelmaat tegenkomt. Welke keuzes maak je hierin en waar baseer je ze op? Wanneer voldoet een scholingscertificaat aan de wettelijke eisen en wanneer niet? Hoe zorg je dat alle interne processen met betrekking tot scholing goed lopen en hoe breng je deze in kaart?

Iedere pedagogisch professional verdient een scholingsaanbod dat passend is bij zijn/ haar (werk)ervaring, ontwikkelwens, ambitie, werk/privé balans én persoonlijke leerstijl. De generatie waarbinnen een professional opgroeit speelt hierin ook nog een rol.  De één heeft graag een webinar, de ander volgt liever een fysieke scholing. De één leert door te doen, de ander leert door het te lezen.

Zorg voor een scholingsaanbod dat past en behoud de energie en het plezier voor een carrière lang leren en ontwikkelen voor je collega’s! Na het volgen van deze tweedaagse weet jij vanuit jouw rol als ‘Specialist opleiden in de kinderopvang’ precies welke routes het beste passen bij het opleiden van de medewerkers binnen de organisatie.

Inhoud van de training

‘Specialist opleiden in de kinderopvang’ is een praktische en inspirerende tweedaagse scholing die aansluit bij het niveau van de deelnemer. Elke dag bestaat uit twee blokken. Voorafgaand aan de scholing ontvangen de deelnemers een voorbereidende opdracht. De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

 • Eisen vanuit de Wet kinderopvang
 • CAO
 • Opleidingsplan
 • De zin en onzin rondom scholingen in de kinderopvang
 • Pedagogisch beleid en het maken van keuzes
 • De invloed van opleiden op de kwaliteit van de organisatie
 • Generaties op de werkvloer en hun leerbehoeften
 • Jouw rol als ‘Specialist opleiden in de kinderopvang’
 • De professionals binnen je organisatie
 • Functieprofielen in de kinderopvang
 • Verschillende generaties en hun professionaliseringsbehoeften
 • Leerstrategieën
 • Opleiden als middel om mensen te werven én te behouden
 • Verbinding tussen visie en opleiden
 • Subsidiemogelijkheden

Voor een uitgebreide beschrijving zie het kopje “invulling van de bijeenkomsten” in de brochure.

Studiemateriaal

Wij zorgen voor passend studiemateriaal dat aansluit bij de inhoud van de scholing. Het benodigde studiemateriaal wordt verspreid door ons en is daarna eigendom van de deelnemer. Iedere deelnemer ontvangt een eigen trainingsmap met materialen voor eigen gebruik. Uitsluitend met toestemming van de trainer mag het materiaal verder verspreid worden.

Studiebelasting

De totale studiebelasting bij deze scholing bedraagt ongeveer 18 uur per persoon. Dit bestaat uit:

 • Voorbereidende opdracht
 • Een tweedaagse


Voor wie?

De scholing is bedoeld voor deelnemers die op welke wijze dan ook een verantwoordelijkheid hebben binnen het coördineren en/ of faciliteren van opleidingen voor de medewerkers binnen de eigen kinderopvangorganisatie. Bijvoorbeeld opleidingscoördinatoren en HR medewerkers, of zij die dat willen worden. De scholing wordt gegeven op hbo-niveau.

Kwalificatie

Na afloop ontvangen de deelnemers het bewijs van deelname “Specialist opleiden in de kinderopvang” van Helder & van Pas Opleidingen.

Kosten

Deze scholing is op open inschrijving beschikbaar. De kosten bedragen € 1350,-. Dit is inclusief materiaal en 1 overnachting op basis van volpension. Deze scholing is vrijgesteld van btw.

Locatie

De scholing wordt gegeven in de omgeving Arnhem. De eerstvolgende tweedaagse vindt plaats op 31 oktober en 1 november 2023.

Voor deze scholing kan STAP-budget aangevraagd worden op 3 juli en 4 september 2023. Interesse? Vraag dan tijdig je STAP-aanmeldingsbewijs bij ons aan en we helpen je met je aanvraag.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze training en de inhoud van de bijeenkomsten?

Trainers

 • Hanneke Vullings

  Hanneke is een bevlogen trainer met hart voor kinderopvang. Vanuit haar jarenlange werkervaring in kinderopvang en onderwijs, weet zij theorie en praktijk naadloos te verbinden. Inspirerend voor deelnemers en gedreven voor oprechte aandacht voor het jonge kind!

 • Jessie Vogelsangs

  Als pedagogisch medewerker doorgegroeid naar trainer en vennoot bij Helder & van Pas, blijft Jessie graag betrokken bij de dagelijkse uitvoering in de kinderopvang. Het vertalen van (organisatie)beleid naar praktijk is voor haar een belangrijke drijfveer bij het trainen.

Geplande data

Reacties van cursisten

Veel geleerd, alles opgefrist en toepasbaar in mijn / ons werk

De avonden waren leerzaam en er waren geen stiltes of momenten van verveling.

Ik vond het een hele fijne scholing,
heb veel geleerd over baby’s én over mezelf, dank jullie!

Hele waardevolle cursus, had geen minuut willen missen!
Heel erg bedankt.

Ik ben heel tevreden over de scholing, beter / leerzamer dan ik had verwacht.
Het bewust worden van hoe je werkt.
Heel goed opgebouwde informatie en scholing.

Wat hebben jullie het op een fijne manier gedaan, veel variatie.

Hierdoor bleef alles zo helder in je hoofd hangen.

Een duidelijke cursus met passie gegeven!